Новини

Градът на Слънцето над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност с национално значение

Археологическият комплекс над село Ангел войвода в община Минерални бани, добил популярност като Град на Слънцето бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата. Това обяви на пресконференция, проведена на мястото на разкопките ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. Процедурата обаче е доста тежка и ще трябва да мине още известно време до нейното финализиране, каза още археологът.

Вече месец продължават археологическите разкопки на обекта над село Ангел войвода. Сред находките е бронзов кръст орнаментация от 5-ти век. Целта на проучването тази година е да се разкрият повече от основните акценти на археологическия комплекс. Този важен не само за община Минерални бани, а за цяла България археологически обект в момента се проучва на шест отделни сектора. Това са шест подобекта в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище. Тези подобекти са Северната крепостна стена, където има една доста добра запазеност на крепостния зид. В момента се проучва източното трасе на крепостната стена, пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

Буквално преди няколко дни бе разкрит и скалния проход, който води към светилището от южната страна. Това е сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта - кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. Скалните ниши, които са 17 на брой са изключително атрактивни и много важни за изследването на комплекса, както и големия скален олтар, който се намира в близост до тях.

Последният обект над който работят археолозите и смятат, че ще могат да проучат до края на разкопките е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност.