Новини

Поне 32 млн.лв. годишно са нужни за държавна охрана в селата (ВИДЕО)

Минимум 32 млн.лв. годишно са нужни за държавна охрана в селата. Това заяви в интервю за БНТ Борислав Борисов, Председател на УС на Асоциацията на българските села (АБС). Темата с подобряването на сигурността в селските райони бе извадена на дневен ред тази седмица след междуведомствено заседание с участието на Премиера Бойко Борисов, Главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, представители на висшето ръковдство на ДАНС и Прокуратурата.

Политическо решение в последния момент

В службите има достатъчно аналитична информация, според която средата на сигурност в селските райони е достигнала критична точка на нестабилност и това може да доведе до сериозни социални и политически проблеми в следващите години. Според Борисов стартово следва да се осигури качествена охрана на около 2000 села в България, както и на близки в техния параметър около още 500 села. Това на практика са населените места, където има икономически дейности и активен социален живот. Това са живите села в България и тези със сериозен потенциал, отбеляза Борислав Борисов.

Според изчисления на асоциацията ще е нужно първоначално назначаване на минимум около 900 души, както и закупуването на около 400 автомобила, които да бъдат специално оборудвани. Към нужните първи стъпки за подобряване на средата за сигурност в селата се доабвя и задължително обучение на кадрите и създаване на електрона система за аналитичност и превенция на престъпленията - по рискови групи и сектори, която да събира в бази данни нужната информация с цел превенция.

Сигурност за фермерите и населението в селата, съпоставена с БВП от аграрния сектор

По думите на Борисов тези базови 30-32 млн.лв. представляват едва 3-3,2% от брутния вътрешен продукт, който се генерира от сектор селско стопанство и другите икономически дейности в селските райони, вкл. различни услуги, производства, неземеделски дейности и туризъм. Сумата от друга гледна точка съставлява едва около 0,25-0,27% от БВП, при положение, че в селските райони живеят 55% от населението на България и социалната им стабилност трябва да е от изключителен приоритет.

България на второ място в Европа по кражби на нова земеделска техника

Председателят на АБС посочи също, че освен битова престъпност в селата, са налице и ежедневни кражби на селскостопанска продукция и имущество от фермите. Той посочи, че в селата действат и организирани престъпни групи, като в този контекст България е на второ място след Англия по кражби на нова земеделска техника, в повечето случаи купена с пари по европрограмите. Налице са и криминални дейности и злоупотреби свързани с реализацията на европроекти, незаконна сеч, имотни измами и др.

Борисов посочи, че благодарения на усилията на асоциацията и проведените множество обществени мероприятия по проблемите на сигурността в селата, властите вече разглеждат сериозно възможностите за устойчиво решаване на проблемите, а по отношение на трафика, вече са поставени ограничителни знаци на скоростта (до 30 км.ч.) в близо 700 села. Припомняме, че Главния прокурор Цацаров призова за постоянно присъствие на жандармерията в селските райони. По думите на Борисов, няма значение какво ще бъде името на формированието - дали ще бъде жандармерия или селска полиция. Важно е да има подходяща подготовка за решаване на специфичните проблеми в сигурността на селата.

Необходимост от привличане на инвестиции и нови работни места, с цел превенция на престъпността

Според Борислав Борисов паралелно с физическото присъствие на полицейски органи в селата е нужно и реализирането на дългосрочни кампании за привличане на инвеститори и бизнес дейности в селските райони, които да създават нови работни места. Важно е и прилагането на национална стратегия за развитие на селските райони, която да е според спецификите на всеки регион и при която приоритетите да са различни от тези по усвояването на суми по прокети по линия на ПРСР 2014-2020. Той посочи, че трябва да се използва също въможността за създаване на интегрирана национална система за видеонаблюдение, което може да се финансира по линия на еврофондовете и пилотните проекти за най-големите села в България ще са на обща стойност от около 25 млн.лв.